LAMPEDUSA. TOSSUDAMENT EN VINDRAN MÉS

lampedusa3La Unió Europea i els seus Estats membres són incapaços d’oferir un enfocament humanista davant les migracions, singularment aquella que prové d’Àfrica. La tragèdia de Lampedusa n’ha estat un nou exponent; dramàtic i vergonyós, sens dubte. I sense humanisme, amb una mirada exclusivament utilitarista del fenomen migratori no evitarem que homes i dones joves i els seus fills morin intentant arribar al paradís que encara som.

Els europeus ens hem entestat a mirar a Africa com si fos una terra llunyana i exòtica, que no té a veure massa amb les nostres vides. I la tenim a tocar.Des de les costes del sud de la península ibèrica gairebé la podem palmar. Hi som tan a prop i no ho volem saber. També des del sud d’Itàlia

Hem insistit en afirmar que són les condicions d’acollida, des del mercat de treball fins l’Estat del Benestar passant per la regulació de l’estrangeria, allò que determina el flux migratori. I és cert que en aquest crisi el saldo migratori està canviant. Arriben menys migrants i molts en marxen. Les condicions de vida i les oportunitats de feina han minvat. No som ja però a molts un país on sigui possible llaurar-se un futur. Però per a molts joves africans, i també asiàtics, les nostres condicions materials de viure, el nostre estil de vida, les oportunitats, continuen essent superiors que aquelles que es troben als seus països. Són les condicions del país d’origen allò que empeny a la gent a marxar.

Els morts de Lampedusa ens venen de l’Àfrica oriental, de paisos com Eritrea i Etiòpia, i han creuat centenars de kilòmetres per arribar a la vora del mar en el que els europeus ens banyem. No els aturarem amb vaixells de guerra o més policies. I els catalans se’ns oblida massa sovint que som veïns de la població juvenil més gran del món, que es concentra al nord d’Àfrica, sense feina, amb un futur incert… Fa temps que hem deixat de liderar l’exigència d’una política europea més orientada cap el sud que no pas cap a l’est… quina miopia!

 Tossudament en vindran més. Entestats en no voler mirar cap el Sud aquests dies sentim vergonya.

Premsa europea

Reacció del Papa Francesc

Digues què en penses

*

*