RECUPERAR EL CENTRE POLÍTIC

L’ambició per a recuperar el centre politic és imprescindible . A Catalunya i arreu. Sense un centre politic fort, amb mentalitat constructiva , progressista, europeista i de govern, capacitat de representació dels interessos de les classes mitjanes profesionals i treballadores del país, vocació de ser útil de manera efectiva a la gent i aspiració a liderar els grans acords i pactes que el país necessita, la política continuará bloquejada i esdevindrà incapaç d’afrontar cap dels reptes que tenim plantejats com a societat.

A Catalunya avui ambicionar la recuperació del centre politic sembla que vagi contra la lógica del temps. Els processos judicials injustos i forasenyats que estan en marxa contra els dirigents politics i socials sobiranistes, ens indignen ,ens subleven i han activitat una enorme energia col.lectiva que reclama la llibertat dels presos politics i el retorn dels exiiiats, però també tenen el risc d’impedir-nos fer politica, com molt bé ens recordava ja fa unes setmanes en Jordi Sanchez, quan l’ira i la impotència ens bloquegen.

La polarització de les posicions de tots en relació a la qüestió nacional i la incapacitat dels partits espanyols d’afrontar de manera democrática el repte que ha plantejat Catalunya, dificulta els intents del diàleg i la negociació entre les forces polítiques que representem valors, sentiments i interessos legìtims dels ciutadans d’un país complex i plural, però que s’ha sabut articular al voltant d’una determinada idea de la catalanitat. Ara bé,la resposta a l’actual situació només pot venir des de les soluciona polítiques, acordades i refrendades pels ciutadans de Catalunya; no hi ha dreceres, ni solucions màgiques, ni moments que capgiren les dinàmiques de fons; la política entesa com estri al servei de les solucions democràtiques al conflicte és la única que podrà resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat.

Solucions que necessariament hauran de respondre a la lógica del no impedir cap proposta ni imposar cap solució. I per tal d’ajudar de manera decisiva en la construcció d’aquesta solució el centre polític haurà d’articular-se per tal de bastir, de manera imaginativa i audaç, els acords i els pactes que fan falta. I és que avui el coratge en politica té a veure sobretot en la capacitat de pactar i acordar, que és allò que demana la immensa majoria dels catalans i les catalanes, tant d’aquells que defensem la independència com aquells altres que defensen la continuitat a l’Estat espanyol. Són pocs, però molts cridaners, en tot l’espectre politic, aquells que sembla que només tinguin com aspiració disparar contra aquells que defensem i treballem activament en la recerca a les solucions acordades al conflicte. Són més encara a la resta de l’Estat, tant a l’enquerra com a la dreta ,que només saben viure instal.ats en el conflicte de manera permanent, a la recerca dels corresponents rédits electorals.

Per aquest 2019 ,que ja arriba, el meu desig no pot ser altre que reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exilats  i els acords polítics que facin possible les solucions democràtiques que el pais demana i necessita.

Digues què en penses

*

*