Al voltant de la taxa TOBIN

Hi ha idees que necessiten el seu moment per a triomfar. Ara està  arribant aquest moment per a la coneguda “Taxa Tobin”[1]. Almenys això sembla vista la proposta feta per la Comissió Europea en el seu pressupost per al període 2014-2020, amb la introducció d’una taxa sobre les transaccions financeres, que té  la pretensió de generar una font d’ingressos de la Unió Europea, no depenen de les aportacions dels estats membres. Una Comissió, per cert, amb majoria de conservadors, democratacristians i liberal-demòcrates.

Em sembla una bona noticia. Ara caldrà que el Parlament i els Estats donin suport a la proposta de la Comissió i que les previsibles pressions del sector financer no facin endarrere aquesta taxa. És de sentit comú que la part del sistema financer que ha obtingut enormes beneficis assumeixi més responsabilitats per la via dels impostos.

Alguns de moment ja hem signat a favor de la Taxa Robin Hood[2] que proposa Intermon Oxfam.[1] També anomenada “Impost sobre les Transaccions Financeres”. Es tracta d’una proposta d’impost sobre el flux de capitals en el món suggerit a iniciativa de l’economista nord-americà James Tobin l’any 1971.

[2] Impost del 0,05% a les transaccions financeres internacionals. Segons els proponents, aquesta taxa permetria recaptar 300.000 milions d’euros anuals.

Digues què en penses

*

*