S’aprova el projecte de llei de les empreses d’inserció

Aquest matí la Comissió de Treball i Afers Socials del Congres ha aprovat el Projecte de Llei per a la regulació de les empreses d’inserció. Ho ha fet amb competència legislativa plena, la qual cosa vol dir que el text aprovat surt directament cap al Senat.

Tot just acabada la votació ,i abans de marxar a la foto de família a la que el PSOE ens té acostumats en aquesta legislatura cada vegada que aprovem una llei “social”, he tingut un sentiment agredolç. Per una banda de satisfacció. Som uns quants els que portem ,des de mitjans dels any 90, maldant per un marc estatal que permetes a les empreses d’inserció acomplir amb major eficàcia els seus objectius; i això volia dir un tipus de contracte de treball flexible per a fer possible el procés de formació per a l’empleabilitat i alhora l’establiment d’una política de suport ,via bonificacions a les quotes de la Seguretat i via deduccions fiscals, per aquestes empreses d’iniciativa social. El balanç del projecte en aquestes dues matèries té un aprovat just. Però en tot cas, és un primer pas. Ara bé, també tenia un sentiment de preocupació. La intervenció legislativa ha estat excessiva, des de la perspectiva de les competències de la Generalitat. Per això, CiU, PNV i Nafarroa Bai no hem pogut donar suport a determinats articles del Projecte. Ara caldrà veure si la llei catalana, aprovada fa uns quants anys i quan governa CiU, s’haurà de modificar per adaptar-la a la legislació estatal.

En tot cas, i en el debat ho he volgut deixar clar, la filosofia que mou a les empreses d’inserció respon a valors i idees de fons, avui més necessàries que mai: responsabilitzar a les persones excloses, promoure el seu esforç, creure que el treball dignifica i fer autònomes a les persones.

Tan de bo aquesta nova llei ens hi ajudi. Són moltes les empreses d’inserció de Catalunya que fa masses anys que esperen aquesta legislació.

Digues què en penses

*

*