UCRAÏNA I NOSALTRES

ukraineFins quan un país pot resistir la contradicció que suposa la convivència entre una enorme corrupció dels seus representants polítics i un alt índex de formació de la seva població, especialment entre els joves?

Aquesta es una de les moltes paradoxes d’Ucraïna, el país en el que he estat durant uns pocs dies, en el marc d’una missió d’observació que l’OSCE ha efectuat en el país eslau en motiu de les eleccions presidencials que es celebraren aquest diumenge 25 de maig.

Efectivament, Ucraïna figura en el lloc 144, d’un llistat de 175 paisos, en el rànquing de percepció de la corrupció que elabora Transparència Internacional, i destaca pel seu bon nivell educatiu. Així segons el Nation Higher Education Systems, Ucraïna figura en el lloc dels 48 paisos avaluats en matèria d´Educació. En aquest rànquing Ucraïna destacava per la seva bona puntuació en la grau de formació postobligatória en la seva població en edat de treballar. Un país d’elits extractives però ciutadans àmpliament educats.

M’han dit aquests dies que el conflicte polític que viu el país té a veure més amb aquest insuportable gap que no pas sobre les diferencies ètniques entre russos i ucraïnesos. I em diuen que amb independència de la llengua que la gent parla, tots es senten  ucraïnesos, ciutadans d’un sol país.

Comparteixo doncs la idea que les conseqüències polítiques de contradicció entre formació educada i corrupció  han estat clares; fa uns anys desembocà en  la Revolució Taronja, que finalment es frustrà; aquest mateix any ha estat  l‘Euromaidan, que ha dut a les eleccions de diumenge Els ciutadans ucraïnesos no estan disposats a suportar un govern que abusava de la seva gent i no treballava per l’interès general del país i des de la mobilització al carrer expulsà aquells que els robaven, de manera literal. La justificació de la revolta pot tenir una cita clàssica “quan una llarga sèrie d’abusos i usurpacions, dirigida invariablement al mateix Objectiu, demostra el designi de sotmetre al poble a un Despotisme absolut, és el seu dret, és el seu deure, derrocar aquest Govern i establir nous Resguards per la seva futura seguretat”.

Els joves que aquests dies hem pogut escoltar a Kiev-Kyiv ens han expressat un desig: viure en pau, democràcia, llibertat, respecte als drets humans, amb un horitzó de model de societat inspirat en els valors i les idees que encarna millor que ningú al món la Unió Europea. I clar i prosperitat i justícia social davant tanta misèria i pobresa que la corrupció massiva ha provocat.

Certament quina contraposició entre les esperances europees dels joves ucranians  amb el nostre pessimisme col.lectiu respecte Europa!

L’Euromaidan va dels valors i les idees que proclamem. Justament per aquesta raó no podem ser indiferents al que ha passat i passarà amb Ucraïna. Té a veure amb nosaltres. Som també nosaltres.

Posició de l‘Assemblea Parlamentària de l’OSCE sobre les eleccions presidencials.

Comentaris

  1. cmcjmhr ha dit

    He votado la propuesta de Change, org, poruq suelo votar todo lo que ellos proponen, pero, la verdad, no me entero de nada de lo que poneis. Suegiero que, en adelante, las propuestas a nivel de estatal, la hagais en castellano, si sabeis, de lo contrario, perdereis muchos votos por incomprensión del texto. Los chinos, japoneses, tailandeses, coreanos,etc. escriben sus propuestas generales en inglés, frances, español… En eso estriba el éxito de una propuesta. A cuantas más gentes llegue,… tanto mejor. Un saludo

Digues què en penses

*

*